Friday, April 27, 2007

Kaunis uni oli tilauksessa, mutta kuinkas kävikään..

Yleisön pyynnöstä huolimatta haluan kertoa näkemäni unen. Jotenkin luulen ettei ihan ajatuksen voimalla voi hallita näkemiensä unien laatua. Vielä kymmenisen vuotta sitten näin lähes aina mukavia unia ja ne mitkä menivät mukavien ulkopuolelle olivat vain outoja.


Olimme isommalla porukalla vietämässä iltaa. Leikimme leikkejä ja pelasimme pelejä, eräänkään korttipelin sääntöjä emme tienneet vaan keksimme itse. Samalla siemailimme keittoa. Eräs ystävättäreni muuttui koko ajan huonovointisemmaksi, oksenteli eikä meinannut oikein pysyä jaloillaan. Minä pelailin, mutta vähän väliä kurkistelin ystäväni vointia. Kyselin häneltä josko hän tietäisi syyn huonovointisuuteensa. Sain epämääräisiä vastauksia ja päättelin, että se on jotain jota hän ei halua minulle kertoa. En kysellyt udellakseni vaan yritin saada selville milloin pitäisi lähteä lääkäriin. Hän oksensi aina aivan yllättäen ja suoraan tuolin viereen lattialle. Hän meni välillä tajuttomaksi ja veltoksi ja silloin päätin, että lääkäriin on lähdettävä. Huomasin myös hänen kaulallaan ohuita verestäviä hankaumia. Epäilin, että joku on kuristanut häntä ohuella narulla, siimalla tai muulla sellaisella.

Olimme ulkona autoilla kun tajusimme, että kukaan ei ole ajokunnossa. Yksi tarjoutui ottamaan riskin, sillä hän ei tarvitse autoa työssään. Selvisi myös ettei hänellä ole korttiakaan niinpä päätimme mennä ratikalla. Jouduimme istumaan kovin erillemme, mutta onneksi ystävättäreni sai viereensä tukijan. Matka kesti ja ystävättäreni vointi heikkeni koko ajan, hengitys vaikeutui, hän rupesi vuotamaan verta. Jonkun ajan päästä totesimme hänen kuolleen. Vasta siinä vaiheessa ystävättäreni kanssa illanistujaisiin tullut tunnusti tietävänsä mitä oli tapahtunut. Ystävättäreni oli kuulema poistanut kohtunsa ihan kotikonstein ja koska verenvuoto oli näyttänyt tyrehtyneen niin hän halusi välttämättä tulla illanistujaisiin. Kun olin sulatellut ja miettinyt mielessäni kuulemaani tosiasiaa minulle kerrottiin (ikäänkuin elokuvan ohjaaja), että nyt kaikki tapahtuu uudestaan täsmälleen samalla tavalla kuin aikaisemmin siis sillä erotuksella, että tiedän mitä ystävättärelleni oli tapahtunut, mutta silti en pysty muuttamaan tapahtumien kulkua millään tavalla. Tiedän vain etukäteen milloin hän oksentelee, milloin alkaa heikotus, milloin hengitysvaikeudet ja milloin hän kuolee. Kaiken muun kestin aika hyvin, mutta sitä kuoleman odotusta oli todella vaikea kestää.

No comments: