Tuesday, May 29, 2007

Isku palleaan

Eipä kestänyt kauaa luulosairauttomuus (taivutus vähän hakusessa). Kävin kirjaajalla ja kerroin kuinka paljon öiset unet vaivaavat, ei pelkästään aamuja vaan ne vaikuttavat koko päivään. Hän antoi neuvoja - ei saisi vatvoa unia eli lietsoa niiden mielessä säilymistä, kertoi etten varmaan pääse lähiaikoina niiden muistamisesta kokonaan eroon, mutta pitäisi pyrkiä niiden vaikutuksen vähentämiseen. Olen täysin samaa mieltä ja pyysinkin häntä kertomaan kuinka rupean työstämään omaa käyttäytymistäni, jotta unet ei hallitsisi valveillaoloaikaani. Joo, niin, eihän siihen ole mitään yleispätevää keinoa tai reseptiä, kirjaaja vastasi.Toki sen tiedän, mutta miten muutan suhtautumistani unien jättämään jälkitilaan, pyysin vielä. Se sinun on kyllä itse keksittävä, kirjaaja huokasi.

Kerroin pääpiirteet näkemästäni unesta, minut oli valittu monipaikkaiseen 'lautakuntaan'. Valitsemiseen vaadittiin suositus ja äänestyksen voitto. 'Lautakunta' koostui ainakin 125 jäsenestä ja istumapaikat oli numeroitu, vapaita paikkoja oli siellä täällä ehkä vajaa kymmenkunta. Uneni jännitys ja ahdistus koostui siitä, että etsin istumapaikkaani tietämättä paikkani numeroa. Kokeilin erilaisia keinoja selvittää paikkaani mm. haastattelemalla vieruskavereita. Kyselin heiltä tärkeimpiä työmoraaliin ja vapaa-aikaan liittyviä asioita ja toivoin linkittyväni vasemmalla ja oikealla puolella istuvaan. Ei tullut tulosta. Kirjaaja totesi, että ahdistuit siis asiasta (=numerosta), jota sinulle ei ollut kerrottu ja jota et voinut tietää tai arvata ja katseli minua kulmakarvojaan nostellen. Tulkitsin sen vähättelyksi ja tyydyin vain sanomaan, että toki valveilla ollessa ymmärrän ahdistumisen ja unien aiheiden olevan tyhmiä, mutta se ei tunnu laisinkaan tyhmältä unennäkemisen aikana. Hän vain toisteli yhteenvetoaan.

Mua raivostuttaa tuollainen vähättely. Totta mooses mä tiedän, että näkemäni unien juonet ei ole kovinkaan kummoisia, vaan se onkin se tunnelma. Tunnelma niissä ahdistaa, tunnelma, jota en saa puettua sanoiksi, jotta tekisin itseni ymmärretyksi.

No comments: